HTML

Én a választó

Politika kicsit magasabb szemszögből, avagy hogyan nézünk is ki mi a magasból

Friss topikok

Legyen más a politika! Tart valahova az LMP?

2012.02.12. 22:19 ember67

Először is köszönöm a bátorítást, mely elindított a saját blog felé. Kommentelő társaim javasolták, ha ilyen komolyan veszem a mondandóm, akkor osszam meg több emberrel. Márpedig számomra megtisztelő módon politikacsinálóktól az akadémia politikatudósaiig többen támogattak

Tehát íme az első:

Beváltotta-e az LMP a hozzá fűzött reményeket?

 

Az „M” által jelzett MÁS szó bevégezte a hozzá fűzött reményeket, hiszen egy rendkívül „dagonya” baloldali állapotban a baloldali elkötelezettséget megtagadni nem tudó –akaró- választóknak menekülő protest szavazást tett lehetővé. Amikor a menekülő szavazatoknak csak a terelésére volt szükség, a jó pillanatban, jó kifejezéssel ez sikerült, hiszen a parlamentbe bejutás már siker.

 

Ezzel a helyzet szülte színrelépéssel soha nem látott lehetőséget kapott az LMP, hogy megismertesse a magyar választókkal a ZÖLD politika alapjait, értékrendjét. Átlépve a passzív politikai élet szürke pártépítési éveit, azonnal rendelkezésére állt a média, illetve a parlamenti politizálás által biztosított nagyfokú nyilvánosság.

 DEFINÍCIÓK, ÉRTÉKRENDEK

 Az LMP öndefiníciója a mai napig egy zavaros, az egyszerű emberek számára mind szellemileg, mind mozgalmilag követhetetlen elvont „entellektüel szédelgés”.

Sajnos mai napig adós a párt egy alapértékekre lebontott, tiszta, egyszerű hitvallással. E hitvallás az, ami a választók számára követhetővé tesz minden mozgalmat, ennél fogva majdhogynem a párt sikerességének –mozgósítási képességének- legfontosabb záloga.

 Minden szervezetnek meg kell küzdeni a politikai élet által létrehozott, a hétköznapi emberekbe sikeresen beültetett prekoncepciókkal:

-         baloldal, automatikusan komcsi

-         jobboldal, automatikusan társadalmilag érzéketlen, fasiszta

-         liberális, homoszexuális semmittevő okoskodó

 Ennek megfelelően a ZÖLD-eknek is megvan a sztereotípiája: nyers zöldséget rágcsáló, delfineket, elvont ritka állatokat simogató, sátortáborban pislogó petróleumlámpák mellett kuporgó vega hippik. A ZÖLD életfilozófiának csak töredékét felölelő környezetvédelem zászlóshajója a GREENPEACE, melynek akciói által gerjesztett média figyelem egyúttal –kifejezetten károsan- tompa zölddel elmossa az egyébként ugyanolyan fontos társadalmi, politikai, gazdasági, szociális, kulturális mondanivalókat.

 Az LMP legnagyobb hibája, hogy ezen sztereotípia lebontását elmulasztotta. Hagyta, hogy ez a zöld massza elfedje mondanivalóját, ezáltal a tisztázatlan, ködös, már-már motyogó önértékelés távol tartsa a párttól a jelenlegi demagóg, hazug és rövidlátó politika iránt megcsömörlött – a választók kb 50%-át!! kitevő - politikaszkeptikusokat.

 Néha mikor egy-egy LMP -s politikus nem figyel magára, esetleg elejt ezzel kapcsolatban megjegyzést, de mint hitvallás és mint jelszó a megfelelő szinten, megfelelő pátosszal megfelelő következetességgel sajnos nem épült be az LMP kommunikációjába.

 Számomra –mint szimpátiával vegyes érdeklődéssel figyelő választó- kb 2 évbe tellett, mire nagynehezen szét tudtam bogozni az LMP kusza kommunikációjából, alapító irataiból azon egyszerűen megfogalmazható és olvasható, zászlóra írható és követhető zöld alapértékeket, melyek számomra támogathatók:

 FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

 Ezen filozófiai irány viszont rögtön felveti az élet minden területére igaz ellenőrzés, visszacsatolás szükségességét. Ez az elválaszthatatlanul hozzáégő kérdés:

MI LESZ A DÖNTÉS KÖVETKEZMÉNYE 1 ÉV MÚLVA, 5 ÉV MÚLVA, 10 ÉV MÚLVA, 100 ÉV MÚLVA?

 Tudniillik ez az a kérdés, mely elválasztja a búzát az ocsútól, a rövidtávú, nyerészkedő, demagóg, morális és anyagi szinten egyaránt deficites politikát a hosszútávú, az ország érdekeit szolgáló államférfiakat nevelő szubficitet létrehozó politikától. A döntés időtállósága.

 Ez az a filozófia, melynek mérvadó képviselőjét -háttérbe vonulva- várja a választók több mint 50%-a!!!

És ez az élet, legfőképp a politika minden területére vonatkoztatva igaz. Egészség, gazdaság, társadalom, kisebbség, oktatás, foglalkoztatáspolitika - ezáltal az ország - egyaránt csak és kizárólag hosszútávú, tervezett, előremozdító koncepciók és az azt szolgáló mérvadó rövidtávú döntések által kialakított nyugodt mederben tud haladni előre.

 Sajnos az elmúlt évben –mindamellett, hogy a többi párttól nem is vártam- az LMP politikusaitól sem hallottam ezen kérdéseknek a mindenkori aktualitásokra alkalmazott formáját .

 Belezavarodtak a napi politikai csatározások vagdalkozásaiban, ezáltal belesüppedtek az „ezek se mások” társadalmi megítélés sarába.

 Pedig ezen kérdések által megkövetelt megfelelő válaszokhoz történő konok ragaszkodás, az MSZP és Fidesz által keltett „álhisztéria” közepette kiemelhette volna az LMP-t ebből a cirkuszból, mutathatta volna meg a Lehet Más a Politika szlogen igazi tartalmát.

 Az LMP lehetne a fennálló filléres – csak a pillanatnyi hatalmat szem előtt tartó politikai csatározások fölött - az a politikai erő, mely a választók részéről kívánatos -az ország érdekét szolgáló- hosszútávú nyugalmat, tenniakarást, hozzáértést, -szép kifejezéssel élve- méltóságot szimbolizálja.

Ugyanis nem a politikától csömörlöttek meg a választók, hanem a jelenkori magyar politikától, melynek – a morális pozitív emberi értékeket nélkülözve- jellemzői a legrosszabbat hozták ki az aktuális politikai elitből: irigység, becstelenség, hazugság, manipuláció.

 AZ ÚT!

 Az önmeghatározással adós LMP a „más” szó bájával elérte a figyelemfelkeltés szintjét, viszont a továbbiakban pont ez a kezdeti hirtelen jött siker tompította el a palettán megjelent zöld politika markáns élét.

Márpedig a legnagyobb feladat épp az, hogy a „berobbanás” után, hogyan legyen a párt a vitathatatlanul legnagyobb ellenzéki erő, egy követhető demokratikus lobogó.

Ez a pozíció teszi lehetővé az LMP számára az önálló arculat kialakítását és baloldali ellenfeleinek kötelezővé a hozzá történő igazodást.

A 2011-es 2. kerületi időközi választás megmutatta ezen egyszerű törvényszerűség igazságát.

Amennyiben az első fordulóban az LMP végez akár 1 szavazattal az MSZP előtt, abban az esetben az MSZP-t éri az igazodás kellemetlen „politikai blamázsa”, melyet így az LMP-nek kellett átmennie, vállalva annak politikai kárát: ha nem sorolsz be mögém, akkor a Fidesz-t támogatod”

 

Tekintettel az MSZP megújulni képtelen vergődésére, a belőle kinőtt, politikailag „legégettebb” tagokat magába foglaló DK gilisztaszerű –a felszínen történő fennmaradás kétséges célját maga elé tűző- politikai kezdeményére és a politika iránt apatikus kb. 50%-os nemválasztó arányra, ez a pártépítésben elkövetett baklövés még helyrehozható.

Az új választási rendszer csak az első fordulón alapuló, szavazatszámlálással egyszerűsítetten kiértékelhető ellenzéki összefogást nehezítette meg. Így az LMP-nek szüksége van egy egyértelmű, VITATHATATLANUL LEGERŐSEBB ELLENZÉK pozíció elfoglalására.

Amíg a fennálló politikai kultúra iránti szkepticizmus –merem állítani már-már UNDOR - a választók körében 50 % feletti, a siker csak és kizárólag az LMP-n múlik.

 Rossz kezdés - az amúgyis „fiatal elvont értelmiségiek” megítélést tompító, hippinek semmiképp nem nevezhető - az LMP arculatában a „komoly” jelzőt hangsúlyozó Schiffer András lemondása.

Bármennyire szimpatikusak a párt jelenlegi arculatát alkotó fiatalok, kifárasztható, a bizonytalanságot, csalódottságot rosszul leplező, rétori képességekkel korlátozottan rendelkező képviselők. Abszolút nem irányításra, feltűnésre vágyó,-azt jól kezelő- magukkal ragadó jellemek, miközben rendkívül értékes pozitív személyiségek.

 Legfontosabb feladat egy érdekes, vagány, jellegzetes ikonikus személyek megkeresése, akiknek feladata a párt értékrendjének audio-vizuális megjelenítése. Ezen a személyek ambíciójától függően szóvivő vagy ideális esetben frakció-, vagy pártvezető pozícióban jeleníthetik meg leghatékonyabban a párt mondanivalóját.

Rendkívül fontos, hogy a párt kialakítandó arculatának –nevezetesen a piszlicsáré csetepatékon átnyúló, a hosszútávú megoldásokat szolgáló napi politika- megfelelően tudjon államférfihoz méltó módon megnyilvánulni. Példaként említhető a komolyságot, tekintélyt sugárzó, mégis laza Kuncze Gábor jellegzetes félmosolya, mellyel kezelte az idétlenül „ágáló” paprikajancsikat vagy Oszkó Péter szakmaiságon alapuló eleganciája.

 Ezen személyek megtalálásának legkönnyebb módja a helyi LMP klubok, találkozók, melyek során a kérdezők között könnyen felfedezhetők szónoki képességekkel megáldott szimpatizánsok. Ezen „népi szónokok” a továbbiakban a következő klubok, találkozók műsorvezetőiként, mediátoraiként hatékonyan segíthetik a párt tömegbázisának növelését, egyszersmint lehetőséget teremtenek a megfelelő személyek megtalálására, kinevelésére.

 

Figyelemmel kísérve az LMP tevékenységét, az első vonal korlátozott médiakomfortja mögött a második vonal állapota egyértelműen nulla, miközben annak felépítése pedig el sem kezdődött. A honlapok tanulsága szerint a központi és helyi rendezvények tervezése siralmas. Hónapokig semmi –a bázis növelését célzó- rendezvény nincs, több helyen az utolsó rendezvény dátuma a 2010 választási kampány része.

A vidéki szimpatizánsok ilyen szintű figyelmen kívül hagyása egy növekedést célzó párt számára nem elfogadható, erősíti az LMP-re az utóbbi időben ráégett „belterjes” jelzőt.

Az LMP által hangoztatott „vissza a választókhoz” trend kívánatos, csak el kell kerülni a DK által Miskolcon végrehajtott –jobb szó híján- „GEIL” kivitelezést.(jelentése: csömörletes)

 

Másik rendkívül fontos feladat a SZAKMAI SZÖVETSÉGESEK keresése. Az LMP 3 éves történelmében feltűnő hiányosság a mérvadó szakemberek hiánya. Sem gazdasági, sem politikai, sem társadalmi területen nem alakult ki –vagy legalábbis média szinten nem jelent meg- az LMP –hez köthető, a párt irányvonalát magas szakmai szinten képviselő elismert és ismert szakembergárda. Ennek három oka lehet: vagy az LMP nem vállal fel szakembereket, vagy a szakemberek nem vállalják fel az LMP-t, vagy az LMP nem alakította ki irányvonalát, melyhez kötődni lehetne. Tekintettel arra, hogy a jobb és baloldalon egyaránt található mérvadó szakmai gárda, kézenfekvő a harmadik lehetőség.

Itt vetődik fel ismét az írás elején felvetett probléma: nincs kialakított filozófia, identitás, arculat. Márpedig ha szakmai területeken nincs kialakított irányrendszer, akkor hogy lehetne elvárni a NINCS követését a választók részéről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enavalaszto.blog.hu/api/trackback/id/tr724098700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása